Site Overlay

Hlavní příčiny nutriční apokalypsy

V srpnu jsme strávili týden v Chorvatsku a já se nestačil divit kolik obézních – především mužů – kolem sebe vidím. Neskutečné zástupy tlustých lidí.. nehaním je, nechci je soudit. Jenom konstatuji fakt.

Již řadu let mi dochází, že ve společnosti vzniká několik zcela zřetelných problémů, které způsobují postupný kolaps našeho zdraví. Ať se snažíme sebevíc, nic se nemění na tom v jaké době žijeme a čeho jsme součástí. Tím chci jednoduše říct, že je dost těžké s tím něco udělat. V marketu si jen stěží vybereme vyvážené organické – finančně i ekologicky dostupné potraviny bohaté na minerální látky, stopové prvky a vlákninu. Myslím, že se nemusím rozepisovat o kvalitě u nás dostupných potravin.

Fyzické i duševní – psychické zdraví vychází z rovnováhy funkcí našeho těla. Pokud jsem do nadpisu napsal “nutriční apokalypsa” rád bych zmínil čtyři hlavní příčiny tohoto významného problému. Jsem přesvědčený, že je dokážeme řešit. Ať už suplementací – což je jednodušší a nebo vyváženou stravou, sportem a dobrými vztahy. Ale asi nikdo si nemyslí, že vařit vyváženě, každý den sportovat a udržovat své duševní zdraví v pohodě je jednoduché.

  1. Chronický zánětlivý stres – vzniká nefunkční buněčnou membránou
  2. Podvýživa tipu B
  3. Mikrobiální dispióza
  4. Nízká fyzická aktivita (+podíl stravy s vysokým glykemickým indexem = zátěž jater a slinivky potažmo celého glykemického a insulinového systému)

Přes 17tis lidí s covid, kteří prošli v UK hospitalizací, měli obezitu a BMI nad 30 bodů. Píšu to proto, protože to spolu všechno souvisí. Nedostatek pohybu – zánět – disbióza ve střevech i v organismu – a nedostatek důležitých nutričních látek (především mikronutrientů) ve stravě. (V rohlíku nebo v knedlíku, mase nebo buřtu prostě minerály nejsou). Ideální cestou je středomořská strava, která z velké části splňuje správnou cestu ke zdraví.

Pokud se podíváte lidem do košíku, stále více potravin nám zabírají ultrazpracované “pohodlné, relativně levné a dostupné” potraviny. Jsou to potraviny, které prošli procesem výroby a zpracování. Těžko budete hledat potraviny jako jsou celozrnná rýže, luštěniny, pšenice, proso, pohanka nebo celozrnný oves. Kvalitní maso pasoucích se hospodářských zvířat, organickou zeleninu, jednoduchý čerstvý sýr…

Pokud se zamyslíte nad jednoduchostí potravin a současně si představíte narvaný supermarket.. začnete se smát. Lidská strava vycházela po desítky tisíc let jen z velmi malé škály potravin.

Pokud chceme změnit směr, kterým se ubíráme, musíme začít především u sebe.

Jak lze zdravotní apokalypse předejít:

  1. Zařazujme stravu bohatou na nenasycené mastné kyseliny
    tj, ryby, maso z bio chovů, vejce a výrobky z mléka z bio chovů, olivový olej
  2. Zařazujeme potraviny bohaté na minerální látky, stopové prvky a bioaktivní látky
    tj. obiloviny a luštěniny, fermentované potraviny – kysané zelí a pickles, kimchi, zelenina a ovoce z organického pěstění apod.
  3. Konzumujme vlákninu – obiloviny a luštěniny v nezměněné podobě, slupky zeleniny a ovoce..
  4. 1 hodina sportu denně – chůze, kolo, plavání, běh, hory atd.
  5. Maximálně usilujme o kvalitní vztahy v práci i v rodině..

Zdroje:
Blog doktora Claytona –

We’ve got to get ourselves back to the garden

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Rolovat nahoru